Wykonanie
Uwielbiam
ciasto drożdżowe jak i francuskie a jego połączenie też jest super.A rogaliki z takiego ciasta z dodatkiem
marmolady to już jak dla mnie rewelacja.
Składniki:0,5 kg
mąki pszennej6 dkg
cukruszczypta
soli150 ml
mleka3 jaj5 dkg
drożdży świeżych1
cukier waniliowy4,5 dkg
masłaWykonanie:Do dużej miski przesiewamy
mąkę,
cukier i
cukier waniliowy. Dodajemy
jajka,
sól, letnie
mleko i pokruszone
drożdże.Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym
masłem. Ciasto składamy na 3 jak
ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostokąt i smarujemy
masłem, znów składamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz.Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na szerszej części trójkąta układamy
marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formując
rogal. Przygotowane
rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłocą ).